Translate

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΜΙΝΗΣ
με την επωνυμία « ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
 
ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ
ΑΡΘΡΟ 1Ο
Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΙΝΗΣ –  ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ », με έδρα το χωριό Λιμίνη Άρτας και με έμβλημα «ένα κλάδο ελιάς». Στις πάσης φύσεως δραστηριότητες του Συλλόγου, την επωνυμία αυτού συνοδεύει ως συστατικό της στοιχείο το έμβλημα του Συλλόγου, το οποίο αποτελείται από την απεικόνιση ενός κλαδιού ελιάς.
Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στην οποία αναγράφεται η επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και η οποία φέρει το έμβλημα κλαδιού ελιάς.
 
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΡΘΡΟ 2Ο
Σκοποί του συλλόγου είναι:
α. Ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών και των κατοίκων του χωριού. Εκλαΐκευση και πλατειά διάδοση πρακτικών και ωφελίμων γνώσεων κάθε Επιστήμης και Τέχνης. Ενημέρωση των κατοίκων της Λιμίνης στα προβλήματα που τους ενδιαφέρουν και προσπάθεια επίλυσής τους σε συνεργασία με άλλους συλλογικούς φορείς που έχουν τον ίδιο σκοπό.
β. Ανάπτυξη  πνεύματος αλληλοβοήθειας, συνεργασίας και ευθύνης. Επαγγελματική και μορφωτική ενημέρωση καθώς και συμπαράσταση προς τους νέους του χωριού.
γ. Τόνωση της πνευματικής κίνησης του χωριού με πρωτοβουλία των επιστημόνων, φοιτητών, μαθητών και γενικά των μορφωμένων μελών ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους.
δ. Αποκατάσταση της πνευματικής και ψυχικής επαφής με τους καταγόμενους από τη Λιμίνη που ζουν μακριά από το χωριό, στο εσωτερικό ή εξωτερικό.
ε. Καλλιέργεια των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Δημοκρατίας και του πνεύματος της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο.
στ. Συμβολή του συλλόγου στην ωφέλιμη και εποικοδομητική ψυχαγωγία των κατοίκων του χωριού.
ζ. Συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού (έθιμα, τραγούδια, διάφορα παλιά εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντήματα), διαφύλαξη και προβολή της παράδοσης του χωριού.
η. Εξωραϊσμός του χωριού με εξορμήσεις καθαριότητας, δενδροφυτεύσεως.
θ. Οργάνωση αιμοδοσίας με δημιουργία τράπεζας αίματος.
 
Οι βασικές αρχές του Συλλόγου είναι:
1.    Ανεξαρτησία από πολιτικούς, κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
2.    Έγκυρη πληροφόρηση, επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση των ζητημάτων που άπτονται των σκοπών της,
3.    Δημοκρατικότητα στις εκφραζόμενες θέσεις της, αντικειμενικότητα και πολυφωνία στις απόψεις και προτάσεις της,
4.    Αγαστή συνεργασία με ιδιωτικούς, δημοτικούς και δημόσιους φορείς, εθνικούς, αλλοδαπούς και διεθνείς.
5.    Οποιοσδήποτε άμεσος ή έμμεσος σκοπός του Συλλόγου που έχει πολιτικά κίνητρα ή κίνητρα που επιδιώκουν συνεργασία με άλλες ενώσεις προσώπων που επιδιώκουν πολιτικούς σκοπούς, απαγορεύονται.
 
 
 
ΑΡΘΡΟ 3Ο
Η πραγματοποίηση των σκοπών θα επιδιώκεται:
α. Με την συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές ταινιών, ελεύθερες συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χειροτεχνίας, βιβλίου, εκδρομές και γενικά σε μορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων και ποικίλων χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων.
 
β. Με την δημιουργία και οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης
γ. Με την πρόσκληση επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών για διαλέξεις και συζητήσεις.
δ. Με την συνεργασία με παρόμοιους συλλόγους της περιφέρεις Άρτας και του διαμερίσματος της Ηπείρου ή άλλων περιοχών οι οποίοι επιδιώκουν τους ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς.
ε. Λειτουργία ιστοσελίδας/ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη επικοινωνία του Συλλόγου με τους πολίτες, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και την εν γένει προώθηση των σκοπών του.
στ. Με την οργάνωση αιμοδοσίας και τράπεζας αίματος.
ζ. Με τη δημιουργία χορευτικού συλλόγου-ομάδας για την προώθηση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης.
η. Η εκπόνηση, διαχείριση, υλοποίηση, αξιολόγηση τοπικών, περιφερειακών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, για λογαριασμό του Σωματείου, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς επίσης την αξιοποίηση όλων των δυνατών χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων στο Σωματείο, προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
ΑΡΘΡΟ 4Ο
Ο σύλλογος έχει σφραγίδα που φέρει κυκλικά την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΙΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», τη χρονολογία ίδρυσης: 2015 και στο κέντρο το έμβλημα του συλλόγου.
 
ΑΡΘΡΟ 5ο
Βιβλία του Συλλόγου
1. Ο Σύλλογος τηρεί τα εξής βιβλία:
α. Βιβλίο Μητρώου Μελών του Συλλόγου
β. Βιβλίο Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων
γ. Βιβλίο Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου
δ. Βιβλίο Ταμείου
ε. Δελτία διπλότυπων αποδείξεων εισπράξεων και ενταλμάτων πληρωμών
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να φροντίζει για την τακτική τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου μητρώου των μελών του Συλλόγου το οποίο πρέπει να περιέχει
α. τα πλήρη στοιχεία των μελών και
 β. τη χρονολογία εγγραφής και εξόδου των μελών, καθώς και τις σχετικές με κάθε μέλος αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης.
3. Το Βιβλίο μητρώου μελών του Συλλόγου ελέγχεται ετησίως από την ελεγκτική επιτροπή.
4. Αν χρειαστεί να τηρηθούν και άλλα βιβλία αυτό μπορεί να αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 
ΑΡΘΡΟ 6ο
ΜΕΛΗ
Τα μέλη του συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά, επίτιμα και φίλους του συλλόγου.
Ως τακτικό μέλος  μπορεί να γραφεί κάθε κάτοικος της Λιμίνης, με έγγραφη αίτησή του, αφού προταθεί από ένα τουλάχιστον μέλος, και καθένας που κατάγεται από τη Λιμίνη ή που απόκτησε δεσμούς με γάμο, ανεξάρτητα από  τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του. Τα τακτικά μέλη έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλεχθούν και να μετέχουν ενεργητικά στις Γενικές συνελεύσεις.
Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όσοι πρόσφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες, υλικές ή ηθικές, στον σύλλογο. Tα επίτιμα μέλη δεν μπορούν ούτε να εκλέγουν, ούτε να εκλεγούν και δεν μπορούν να  ψηφίσουν στις Γ.Σ., έχουν όμως το δικαίωμα να εκφράσουν γνώμες σ’ αυτές.
Φίλοι του συλλόγου είναι όλοι οι υπόλοιποι που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις χωρίς να έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Δεν μπορούν να  ψηφίσουν στις Γ.Σ., έχουν όμως το δικαίωμα να εκφράσουν γνώμες σ’ αυτές. Επίσης καταβάλουν κανονικά την εγγραφή και την ετήσια συνδρομή τους.
Δεν μπορεί να γραφεί ως τακτικό μέλος πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Επίσης δύναται να μπορούν να εγγραφούν άτομα χρήζοντα βοηθείας χωρίς να καταβάλλουν το ποσό της εγγραφής και ετήσιας συνδρομής κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ.
Με την εγγραφή του το μέλος καταβάλλει στο ταμείο του συλλόγου 10€.
Δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα για την ανάδειξή τους ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσα μέλη ενεγράφησαν στο Σύλλογο τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τις αρχαιρεσίες.
 
Κωλύματα εγγραφής και λόγοι αποκλεισμού μέλους
Δεν μπορεί να εγγραφεί μέλος στο Σύλλογο όποιος στερήθηκε των πολιτικών του δικαιωμάτων συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση, καθώς και όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατασκοπία, κλοπή, ληστεία, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, δωροδοκία και δωροληψία, βιασμό, σωματεμπορία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη και εκβιασμό. Η αμετάκλητη καταδίκη οποιουδήποτε μέλους του Συλλόγου για οποιοδήποτε από τα παραπάνω αδικήματα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από την ιδιότητα του μέλους.
Δεν γίνονται δεκτά ως συνδεόμενα ή τακτικά μέλη και εφόσον έχουν εγγραφεί διαγράφονται με απόφαση του ΔΣ όσοι ανήκουν σε οποιαδήποτε οργάνωση της οποίας οι θεμελιώδεις στόχοι και δράση αντιβαίνουν στους σκοπούς ή στις κατευθυντήριες γραμμές του Συλλόγου. Διαγράφονται επίσης με απόφαση του ΔΣ μέλη που δημόσια εκμεταλλεύονται αθέμιτα την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου για πολιτικό, οικονομικό ή άλλο ιδιαίτερο όφελος.
 
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
ΑΡΘΡΟ 7Ο
Τα μέλη του συλλόγου έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν ενεργητικά στην πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου. Υποχρεώνονται επίσης να πληρώνουν την ετήσια εισφορά τους (όχι μικρότερη των 5€) την οποία ορίζει το Δ.Σ. που έχει δικαίωμα να την αναπροσαρμόζει. Έχουν όλα τα τακτικά μέλη ίσα δικαιώματα, δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις Γ.Σ., δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του συλλόγου, δικαίωμα συμμετοχής στις επιτροπές ή αντιπροσωπείες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του συλλόγου. Έχουν επίσης δικαίωμα να προτείνουν οτιδήποτε κρίνουν ότι βοηθάει στην εκπλήρωση των σκοπών του συλλόγου με γραπτή ή προφορική πρότασή τους στα όργανα διοίκησης του συλλόγου.
 
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 8Ο
          Κάθε μέλος που η δραστηριότητά του είναι εναντίον των σκοπών του συλλόγου ή εμποδίζει την εκτέλεση των νομίμων αποφάσεων των οργάνων της Διοίκησης, υποβάλλεται στις εξής πειθαρχικές κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης τους:
α.       γραπτή επίπληξη,
β.       προσωρινή αποβολή μέχρι ένα (1) χρόνο,
γ .      διαγραφή.
Οι ποινές επιβάλλονται μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.
Πρέπει να κοινοποιείται εγγράφως η καταγγελία δέκα τουλάχιστον μέρες από το Δ.Σ. που συγκαλεί, έκτακτη Γ.Σ. Το υπό κατηγορία μέλος οφείλει να’ απολογηθεί στη Γ.Σ.
Το υπό κατηγορία μέλος μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε στοιχεία για να υποστηρίξει την αθωότητά του. Αν παραδώσει τα στοιχεία αυτά στο Δ.Σ., δικαιούται να λάβει απόδειξη.
Είναι δυνατή η ανάκληση της ποινής, που γίνεται με την ίδια διαδικασία. Η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη, δηλαδή θα πρέπει να μνημονεύει τόσο το άρθρο του καταστατικού, όσο και το παράπτωμα.
Το μέλος του συλλόγου που δόλια κατηγόρησε ψευδώς άλλο, με συνέπεια την καταδίκη του δευτέρου, διαγράφεται από τον σύλλογο.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΑΡΘΡΟ 9Ο
Κάθε μέλος του συλλόγου μπορεί οποτεδήποτε να αποχωρήσει αφού καταβάλει όμως όλες τις συνδρομές μέχρι την παραίτησή του. Η αποχώρησή του γίνεται με γραπτή δήλωση στο Δ.Σ. του συλλόγου.
 
ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΡΘΡΟ 10Ο
Πόροι του συλλόγου είναι:
α.       προαιρετικές εισφορές
β.       δικαιώματα εγγραφής
γ.       συνδρομές των μελών
δ.       εισπράξεις από εκδηλώσεις
ε.       επιχορηγήσεις, δωρεές και κληροδοσίες
στ.     κάθε άλλη νόμιμη επαύξηση της περιουσίας του
 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΡΘΡΟ 11Ο
Ο σύλλογος διοικείται από 5μελές Συμβούλιο που εκλέγεται για δύο (2) χρόνια και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Σύμβουλο. Εκλεγέντα μέλη θεωρούνται τα πρώτα 5 που πλειοψήφησαν στις αρχαιρεσίες. Τα επόμενα 3 στη σειρά επιλαχόντα θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. και αναπληρώνουν κάθε μέλος του Δ.Σ. το οποίο αποχώρησε ή εξέπεσε για οποιοδήποτε λόγο. Τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται σε κοινό ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά. Το νεοεκλεγμένο Δ.Σ.  την επομένη της εκλογής του συνέρχεται υποχρεωτικά  υπό την προεδρία του πλειοψηφίσαντος και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία και Σύμβουλο.
Αυτός που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές καλεί στην ίδια συνεδρίαση και το απερχόμενο Δ.Σ., να παραδώσει στο νέο Προεδρείο τα κλειδιά, τις σφραγίδες, το αρχείο και την περιουσία του συλλόγου με πρωτόκολλο παραλαβής που υπογράφεται και από τα δύο Προεδρεία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσοτέρων, διενεργείται κλήρωση.
Το εκλογικό υλικό φυλάγεται στα γραφεία του συλλόγου μέσα σε ιδιαίτερο χώρο με την ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής και του Προέδρου για έξι (6) μήνες, διάστημα που μπορεί να γίνει αγωγή στο αρμόδιο Δικαστήριο.
 
ΑΡΘΡΟ 12Ο
Το Δ.Σ. συνέρχεται τακτικά μια φορά τον μήνα, έκτακτα δε όταν υπάρχει ανάγκη. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η άποψη υπέρ της οποίας ψήφισε ο Πρόεδρος. Απαρτία υπάρχει όταν παρίστανται 3 μέλη. Μέλος του Δ.Σ. το οποίο απουσιάζει αδικαιολόγητα από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, καλείται σε έγγραφη απολογία. Εάν δεν απολογηθεί ή υποβάλει εκπρόθεσμα την απολογία του, θεωρείται ότι παραιτήθηκε από το Δ.Σ. Στην περίπτωση αυτή καλείται το πρώτο αναπληρωματικό μέλος. Αν εξαντληθούν τα αναπληρωματικά μέλη καλείται η Γ.Σ. να εκλέξει αντικαταστάτη. Το Δ.Σ. διοικεί, συντονίζει και κατευθύνει την δράση του συλλόγου, διαχειρίζεται δε τα συμφέροντα και την περιουσία αυτού. Γενικά παίρνει όλα τα πρόσφορα μέτρα για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου.
Το Δ.Σ. προετοιμάζει τις εργασίες της Γ.Σ., συγκαλεί αυτές και εκτελεί τις αποφάσεις τους. Καταρτίζει επίσης τον εσωτερικό κανονισμό του συλλόγου. Για υποβοήθηση του έργου του μπορεί να συγκροτήσει υποεπιτροπές τις οποίες ελέγχει και κατευθύνει, έχοντας ακέραια την ευθύνη για τη δραστηριότητά τους.
 
ΑΡΘΡΟ 13Ο
          Ο Πρόεδρος αντιπροσωπεύει τον Σύλλογο ενώπιον κάθε
Αρχής. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και υπογράφει τα πρακτικά και όλα τα έγγραφα. Τον Πρόεδρο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος. Ο Γενικός Γραμματέας φυλάγει το αρχείο, τη σφραγίδα και συνυπογράφει με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα. Τηρεί το βιβλίο πρακτικών, εισερχομένων και εξερχόμενων εγγράφων, μητρώο μελών και υπόλοιπα έγγραφα. Τον Γενικό Γραμματέα απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Σύμβουλος. Ο Ταμίας τηρεί το βιβλίο εσόδων – εξόδων, ενεργεί τις πληρωμές που αποφασίζει το Δ.Σ., εισπράττει και πληρώνει πάντοτε με διπλότυπες αποδείξεις και είναι υπεύθυνος για κάθε οικονομική αταξία. Καταρτίζει τον ισολογισμό και απολογισμό του έτους που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου. Έχει αστική και ποινική ευθύνη για κάθε απώλεια χρημάτων ή για πληρωμή χωρίς ένταλμα. Καταθέτει όλες τις εισπράξεις του συλλόγου, με απόφαση του Δ.Σ.  σε τραπεζικό λογαριασμό στην ALPHA BANK, δικαιούται όμως να κρατάει στο Ταμείο ποσό μέχρι 300,00 € για τις επείγουσες ανάγκες του Συλλόγου. Η ανάληψη χρημάτων από την Τράπεζα γίνεται από τον Ταμία ύστερα από ειδική έγκριση και εξουσιοδότηση του Δ.Σ. Τον Ταμία σε περίπτωση κωλύματος τον αντικαθιστά οποιαδήποτε μέλος ύστερα από έγκριση του Δ.Σ.

 
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΑΡΘΡΟ 14Ο
          Η Γ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου. Τα μέλη του συλλόγου, μια φορά το χρόνο και στο διάστημα από 1 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου συγκαλούνται σε τακτική Γενική Συνέλευση. Σε έκτακτη Γ.Σ. συγκαλούνται όποτε το ζητήσει το Δ.Σ. ή το 1/3 των μελών του συλλόγου. Τα μέλη που επιθυμούν τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. υποβάλλουν γραπτή αίτηση στο Δ.Σ. με τα θέματα που θα συζητηθούν. Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο στην περίπτωση αυτή να συγκαλέσει την Γ.Σ. μέσα σε 10 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Η ημερομηνία σύγκλησης ορίζεται από το Δ.Σ. δέκα (10) μέρες πριν. Η πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση τοιχοκολλείται στα γραφεία του Συλλόγου και ανακοινώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο στα μέλη του Συλλόγου δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την αρχική ημερομηνία σύγκλησης της Γ.Σ. και περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον τόπο, την ημέρα και την ώρα σύγκλησης της Γ.Σ., καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα ορίζει το Δ.Σ. Μπορούν όμως είκοσι (20) τουλάχιστον μέλη να προτείνουν νέα θέματα και κατά την ημέρα σύγκλησης της Γ.Σ. Απόφαση της Γ.Σ. που δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη είναι άκυρη. Δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη τα οποία και μπορούν να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως.
Πριν από κάθε τακτική ή έκτακτη Γ.Σ. εκλέγεται Πρόεδρος και Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης. Στην διετή τακτική Γ.Σ. εκλέγεται 3μελής εφορευτική επιτροπή με 2 αναπληρωματικά μέλη για την διεξαγωγή των εκλογών.
Οι αποφάσεις στις Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία  ½ + 1 των παρόντων μελών και με ανάταση των χειρών. Ύστερα από αίτηση είκοσι (20) τουλάχιστον μελών οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία. Απαρτία στις Γ.Σ. υπάρχει όταν παρίσταται το ½ + 1, των ταμειακώς εντάξει μελών. Διαφορετικά αναβάλλονται για 8 μέρες οπότε η απαρτία υπάρχει όσα μέλη και αν παραστούν.

 
 
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ (ΕΚΛΟΓΕΣ)
ΑΡΘΡΟ 15Ο
Οι αρχαιρεσίες γίνονται αφού εξαντληθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής Γ.Σ. Οι υποψηφιότητες των μελών υποβάλλονται έγγραφα μέχρι και  πέντε (5) ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες στο Δ.Σ. Οι υποψήφιοι ανακηρύσσονται από το Δ.Σ. πριν από την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Οι αρχαιρεσίες γίνονται για την ανάδειξη 5 τακτικών μελών και 3 αναπληρωματικών για το Δ.Σ., καθώς και για την ανάδειξη 3 τακτικών και 2 αναπληρωματικών της Ελεγκτικής Επιτροπής. Κάθε μέλος μπορεί να βάλει μέχρι πέντε (5) σταυρούς στους υποψήφιους για το Δ.Σ. και μέχρι τρεις (3) στους υποψήφιους για την Ελεγκτική Επιτροπή. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η εφορευτική επιτροπή εκλέγει μεταξύ των μελών της τον Πρόεδρο και έπειτα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της. Τοποθετεί σε τραπέζι την κάλπη, την κλείνει και κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας. Δικαιούνται στη σφράγιση της κάλπης να είναι παρόντες οι υποψήφιοι ή αντιπρόσωποί της.
Κάθε τακτικό μέλος αφού ψηφίσει υπογράφει σε ονομαστικό κατάλογο. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας ανοίγεται η κάλπη μπροστά στους υποψήφιους και στα μέλη του συλλόγου, γίνεται η αποσφράγιση των φακέλων, η διαλογή των ψηφοδελτίων, η καταμέτρηση των ψήφων και η ανακήρυξη των εκλεγέντων και των αναπληρωματικών από την εφορευτική επιτροπή. Κατόπιν η εφορευτική επιτροπή συντάσσει πρακτικό σχετικό με την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και το παραδίδει στον πρόεδρο του Δ.Σ. με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής.
          Τα απόντα μέλη που δεν μπορούν να παρευρίσκονται κατά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών έχουν το δικαίωμα ψήφου δια επιστολής (είτε μέσω mail, είτε μέσω τηλεομοιοτυπικού εγγράφου, είτε δια εξουσιοδοτήσεως) ή ακόμα και τηλεφωνικά στην οποία θα αναφέρονται τα πρόσωπα επιλογής τους, διαδικασία για την οποία θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ κατά την ανακήρυξη των αρχαιρεσιών.
 
ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΡΘΡΟ 16Ο
          Η 3μελής Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται για 2 χρόνια με αρμοδιότητα τον έλεγχο της καλής διαχείρισης των οικονομικών του συλλόγου. Δικαιούται να ελέγχει τα διαχειριστικά βιβλία και τους λογαριασμούς και υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στην Γ.Σ. Η Ελεγκτική Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της, εκλέγει πρόεδρο, ο οποίος διευθύνει τις εργασίες της.
Τα μέλη της δεν μπορούν να είναι μέλη του Δ.Σ.
 
 
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ –
ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΥΛΟΓΟΥ
ΑΡΘΡΟ 17Ο
          Το καταστατικό τροποποιείται με απόφαση της Γ.Σ. για την απαρτία της οποίας απαιτείται η παρουσία του ½ τουλάχιστον των μελών και η πλειοψηφία των ¾ των παρόντων. Η ίδια απαρτία και πλειοψηφία απαιτείται και για να ληφθεί απόφαση της Γ.Σ. για διάλυση του συλλόγου. Σε περίπτωση διαλύσεως του συλλόγου η τελευταία ΓΣ αποφασίζει για την διάθεση της περιουσίας του σε μη κερδοσκοπικό φορέα ο οποίος υπηρετεί σκοπούς παρεμφερείς προς τους σκοπούς του συλλόγου. Η περιουσία του συλλόγου δεν διανέμεται στα μέλη του.
 
ΑΡΘΡΟ 18Ο
Ό,τι δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό ρυθμίζεται με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και των περί σωματείων νόμων καθώς και τις αποφάσεις της Γ.Σ.
 
Το καταστατικό τούτο, αποτελούμενο από 18 άρθρα αναγνώσθηκε και ψηφίσθηκε από τα ιδρυτικά μέλη στην ιδρυτική συνέλευση της 17 Αυγούστου και υπογράφεται από αυτά.
 
Λιμίνη, 17 Αυγούστου 2015
 
ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου