Translate

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΣΠΟΡΩΝ

          Μπήκαμε στον Νοέμβρη, στη γιορτή της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας ή Μεσοσπορίτισσας ή της Παναγίας της Μπουρμπουρέλος, δηλ. στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.
          Εκτός από μεγάλη γιορτή είναι και η αφετηρία της χειμερινής σποράς. Γι αυτό το έθιμο (έχει τις ρίζες του στην αρχαία εποχή αυτή της π α ν σ π ε ρ μ ί α ς ) προστάζει να βράζουμε κάθε χρόνο αυτήν την μέρα πολυσπόρια δηλ.πολλά όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σουσάμι , ζάχαρη, όλα μαζί ώστε να ευλογήσει η Παναγία τον καινούργιο σπόρο που θα πέσει στη γη και να βοηθήσει να έχουν οι γεωργοί καλή σοδειά.
          Αυτό το έθιμο έφτασε μεσ' απ' τα χρόνια στις μέρες μας. Κρατήθηκε «φρέσκο» και μπήκε στην ιστορία της Ηπειρώτικης μαγειρικής. Κάθε χρόνο ,στα Εισόδια της Θεοτόκου, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν πρωί-πρωί τα πολυσπόρια και βιάζονταν ποια θα το προσφέρει πρώτη σε συγγενείς και φίλους.
          Λένε πως οι αγρότισσες ανοίγουν την βρύση , χύνουν με μια κουτάλα λίγα πολυσπόρια στον νεροχύτη του σπιτιού και κάνουν τη δική τους παράκληση: «Όπως τρέχει το νερό έτσι να τρέξει φέτος η σοδειά μας», ενώ οι γεωργοί έριχναν λίγα πολυσπόρια στο χωράφι ή το έδιναν στα ζώα (π.χ στα βόδια που συμμετείχαν στο όργωμα) για να λάβουν την ευλογία.

          Έθιμο από την αρχαιότητα, γλυκό και υγιεινό, δεν είναι κρίμα να μην το συνεχίσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου